BG  EN
Начало
Фондация
Информация
Галерия
Дейност
Партньори
Фондация Антидот България
ДЕПРЕСАНТИ
В тази обширна и многолика група са включени вещества с предимно потискащо /депресивно/ действие върху централната нервна система. Те са синтетични продукти с медицинско приложение, с които често се злоупотребява въпреки изписването им със специални рецепти. Намират приложение в анестезията и като антиконвулсанти, но основно се използват в лечението на безсъние, безпокойство, психическо напрежение. Повечето от депресантите са представители на две групи вещества: барбитурати и бензодиазепини /много по-използвани днес/. Подобни на тях са мепробамат, глутетимид, метаквалон. Все по-популярен напоследък става нелегалният продукт гама-хидроксибутират (GHB), предлаган най-често във вид на течност без цвят и мирис, с леко солен вкус.
ИНХАЛАНТИ
Много газове и лесно изпаряващи се течности с разнообразен химически строеж имат изразено въздействие върху централната нервна система. Наричат се инхаланти, тъй като вдишването /инхалирането/ е техният почти единствен начин за дрогиране. Такива са райският газ /диазотен оксид/, етерът, хлороформът и много органични разтворители в безброй химически продукти от промишлеността и бита - преди всичко лепила, бои, лакове. Могат да се вдишват директно, но по-често с тях се напоява парче плат /кърпа/ или пък се поставят в полиетиленов плик /торбичка/, откъдето се инхалира многократно. Към групата на инхалантите се включват и някои органични нитрити – амилнитрит и бутилнитрит.
СТИМУЛАНТИ
Стимуланти на централната нервна система са важни традиционни продукти като кафето и коката, а така също и модните напоследък синтетични амфетамини.
Кокаин. Кокаинът се извлича от листата на вечнозелен храст (Erythroxylon coca) в Южна Америка /предимно в Перу, Боливия, Колумбия/. Продава се като бял прах, който обикновено се поставя върху твърда, гладка повърхност, разделя се на линии /"магистралки"/ и се смърка с тръбичка. Може да се превърне в база и под формата на малки бучки /крек/ да се пуши.
Амфетамини. Те са удачна синтетична алтернатива на кокаина, нелегалното им производство е лесно и евтино. Могат да се приемат през устата като хапчета, но могат да се смъркат, пушат и инжектират. Най-разпространени са амфетамин и метамфетамин, но се срещат още каптагон, меткатинон, метилфенидат и др.
Още за дрогите...
Обратно